11.6 C
Nederland
11.6 C
Nederland
maandag, september 26, 2022
MarketingSEO voor beginners: zo bouw je een goede fundering

SEO voor beginners: zo bouw je een goede fundering

Wat is SEO en waar begin je met optimaliseren?

SEO voor beginners: bij het onderzoeken van een goede marketingstrategie zal je als ondernemer al snel tegen SEO aanlopen, maar wat is dat eigenlijk? Uitgeschreven lees je SEO als Search Engine Optimization. In het Nederlands vertaald dit zich naar zoekmachine optimalisatie. SEO omvat alle stappen die jij als ondernemer moet zetten om ervoor te zorgen dat jouw website of webwinkel organisch omhoog wordt geduwd door het algoritme van zoekmachines als Google. Als je het goed aanpakt dan zorgt SEO ervoor dat jouw website hoger in zoekmachines te vinden is, wanneer een potentiële klant zoekt op een bepaalde zin of woord. Om ervoor te zorgen dat jij een goede basis voor jouw website kunt leggen, vertellen wij je op deze pagina waar je aan moet denken tijdens het optimaliseren. In dit artikel vertellen wij je graag meer over SEO voor beginners. 

SEO voor beginners

SEO voor beginners: tip #1 zorg voor een snelle website!

Je kunt je waarschijnlijk wel een moment voorhalen waarin je aan het zoeken was naar een bepaald product of een bepaalde dienst, en het zo lang duurde voor de webpagina zichtbaar was waardoor je het tabblad hebt gesloten. Anno 2021 gaat alles snel, sneller, snelst. Een snelle website zorgt er dan ook voor dat bezoekers gemakkelijker worden verleid tot doorklikken op jouw website. Wil je meteen checken hoe het met jouw sitesnelheid gaat? Controleer het met Google Pagespeed Insights

“Wist je dat…De meeste mensen bereid zijn om slechts 3 seconden te wachten op het laden van een webpagina?”

Elke halve seconde, langer dan 3 seconden wachttijd, zal resulteren in een hoger bounce percentage. Een bounce wijst een persoon aan die na het openen van een webpagina, geen andere meetbare acties op jouw website heeft uitgevoerd. Het doel van jouw website of webwinkel is om zoveel mogelijk te verkopen. Een hoog bounce percentage is daarom niet gewenst op pagina’s die ingericht zijn om klanten te overhalen over te gaan tot een aankoop. Staar je echter niet blind op “negatieve statistieken”. Als je bounce percentage op een website met enkel informatie of blogs hoger is dan is dat logisch. Het doel van jouw website is namelijk niet om mensen te overhalen een actie uit te voeren.

SEO voor beginners: tip #2 Content is KING

Bill Gates beschreef het in zijn opstel in 1996: Content is King en sindsdien is hier niet veel aan veranderd. De uitspraak impliceert dat unieke, kwalitatieve, interessante en relevante content substantieel kunnen bijdragen aan het succes van een website. Met content bedoelen wij niet alleen tekst. Sterker nog, lange lappen tekst zonder visuele aanvulling zullen waarschijnlijk niet volledig gelezen worden.

“Wist je dat…Bezoekers van een webpagina met veel tekst na 72 uur slechts 10% onthouden van wat zij hebben gelezen?” 

Het grootste gedeelte van de wereldbevolking is visueel ingesteld. Het is zelfs bekend dat onze hersenen beeld tot 60.000 keer sneller verwerken dan tekst. Zorg er dus voor dat je de noodzakelijke teksten op je website aankleed met kleuren, headers, afbeeldingen en video’s. Vind je het moeilijk om een goede, commerciële tekst te schrijven voor jouw webwinkel of website, dan staat Trusted Content Solutions klaar voor jou en jouw bedrijf. Ga snel naar hun website om met de calculator gratis te berekenen hoeveel jouw artikel ongeveer gaat kosten.

Heeft jouw website een sitemap?

Een sitemap is een duidelijk overzicht van alle pagina’s op jouw website. Sitemaps worden door zowel door bezoekers als zoekmachines gebruikt om snel te navigeren op websites met veel producten en/of content. 

Er zijn twee verschillende soorten sitemaps. De HTML-sitemap en de XML-sitemap. De HTML-sitemap is niet vereist voor elke website en bestaat uit alle links die naar alle pagina’s van jouw webshop leiden. Als je een grote webshop hebt met veel pagina’s en categorieën dan is het slim om na te denken over een openbare HTML-sitemap. Meestal wordt deze geplaatst in de footer van je website. 

De XML-sitemap wordt door zoekmachines als hulpmiddel ingezet. Robots die jouw website scannen kunnen via de XML-sitemap een duidelijk overzicht van alle content op jouw website volgen om een duidelijk beeld van jouw website te krijgen. Jouw XML sitemap zorgt er dus voor dat zoekmachines waaronder Google jouw website sneller kunnen vinden. 

In tegenstelling tot HTML-sitemaps, bevatten XML-sitemaps ook metagegevens. Hierin vinden zoekmachines gegevens over de pagina als de laatste datum waarop de pagina is gewijzigd, hoe vaak de pagina is gewijzigd en of het om Cornerstone-content gaat. 

Yoast – Cornerstone Content

Als je je website af hebt dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk een plug-in als Yoast of iets soortgelijks om direct inzage in de SEO stand van je pagina’s te krijgen. Yoast geeft de mogelijkheid om pagina’s als Cornerstone content aan te wijzen. Cornerstone content bestaat uit de core van je website. De homepagina en andere belangrijke pagina’s waarmee je een hoge ranking hoopt te verkrijgen. Als de betreffende pagina voldoet aan criteria als snelheid, een logisch design en waardevolle content dan zal Google de pagina nóg sneller indexeren. 

Tot slot kun je met SEO tools als Semrush gebruik maken van verschillende tools die je helpen met SEO voor beginners. Denk bijvoorbeeld aan een schrijfhulp om SEO teksten te kunnen maken, tools om de concurrentie onder de loep te nemen en hulpmiddelen voor het maken van converterende advertenties. Extra tip: meld je nu aan voor een gratis account bij Semrush om direct verbetering te brengen in jouw SEO score.

Bedankt dat je er nog steeds bent!

We zeiden het al eerder: niemand word gelukkig van lange lappen tekst. Je bent er gelukkig nog steeds en we hopen dat wij je van waardevolle informatie hebben kunnen voorzien vandaag. We willen je bedanken dat je hebt doorgelezen tot het eind van deze blogpost. Houd onze blogpagina in de gaten want er komt nog een hoop moois aan, en als je niet wilt wachten op onze volgende post, dan mag je ook al je vragen stellen via ons contactformulier. Voor nu tot ziens, maar we hopen je snel terug te zien. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 + 6 =

- Advertentie -

populaire artikelen

nl_NLNederlands