11.6 C
Nederland
11.6 C
Nederland
maandag, september 26, 2022
MarketingSocial Media marketing maakt een flinke opmars in 2021

Social Media marketing maakt een flinke opmars in 2021

Social Media marketing in 2021

Ben je naar manieren aan het zoeken om je social media marketing strategie te verbeteren? Mooi! Dit is het perfecte moment om 2020 voorgoed achter je te laten en alleen nog vooruit te kijken. Het is momenteel niet makkelijk voor ondernemers, maar ik ga proberen om je toch een beetje te motiveren het beste uit deze pandemie te trekken.

 “Wist je dat…maar liefst 96% van alle Nederlanders gebruik maakt van een social media platform? Alle reden om je te verdiepen in Social Media marketing.”

Actieve social media accounts waarmee jij jouw bedrijf aan ruim 17 miljoen mensen in Nederland alleen kunt presenteren, mag niet ontbreken. Het maakt in 2021 niet meer uit welke doelgroep je aan wilt spreken, bijna iedereen is te vinden op social media. Het meest populaire medium in Nederland is WhatsApp. Met bijna 7,8 miljoen dagelijkse gebruikers spant WhatsApp bij uitstek de kroon. Tip: plaats een WhatsApp koppeling op je website als je veel verkeer hebt. Hoe makkelijker mensen contact kunnen maken, hoe beter dit kan uitpakken voor je sales. Hierover meer in ons volgende artikel. 

Social Media marketing
Terug naar social media! Om ervoor te zorgen dat jij in 2021 een goede start kunt maken volgen hier een aantal tips.  

Stap 1: stel een duidelijk doel voor jouw Social Media marketing campagne

Voor je een social media account voor jouw bedrijf opzet is het belangrijk dat je jezelf afvraagt waar je social media voor wilt gebruiken. Is het doel om een betere band met jouw publiek te krijgen of wil je social media inzetten om meer conversies te maken. In beide gevallen kun je verschillende mediums inzetten om je doelen te bereiken. Afhankelijk van je doelen kun je een strategie bouwen en bepalen hoeveel tijd en energie je moet steken in je social media kanalen. 

Schrijf al je doelen per kwartaal op, maar wees realistisch. Vervolgens kun je stappen ondernemen om jouw doelen zo efficiënt mogelijk te behalen. Misschien overtref je de gestelde doelen zelfs. Als je kleine doelen stelt dan zal je versteld staan van wat je kunt bereiken binnen een relatief korte periode. Hiernaast zorgen kleine stapjes vooruit ervoor dat je gemotiveerd blijft. 

“Vergeet niet om elk succes te vieren, hoe klein het succes ook mag zijn” 

Weet je niet goed waar je moet beginnen bij het stellen van doelen voor social media? Misschien kunnen de volgende voorbeelden je van inspiratie voorzien. 

Brand awareness 

Zorg ervoor dat je een feed creëert die zich identificeert met jouw bedrijf. Deel je foto’s in volgens het kleurenschema van jouw merk of jouw website. Zo lang je een duidelijke identificatie met jouw brand creëert zit je goed. 

Meer klikken naar je website met social media marketing

Gebruik features als Facebook en Instagram shopping om je producten op een niet dwingende manier te introduceren aan je volgers. Als je volgers je winkel bekijken, dan zijn ze voorbereid op salesgerichte berichten en sneller geneigd om door te klikken naar je website. 

Meer trouwe volgers trekken

Wees consistent. Maak een duidelijk schema voor jezelf en test met het posten op verschillende tijdstippen en dagen. Ideaal zou zijn om 3 keer per dag, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds te posten. Zo weet je bijna zeker dat je jouw doelgroep ook kunt bereiken. 

Stap 2: Neem tijd om je doelgroep te vinden voor Social Media marketing

Neem de tijd om te onderzoeken waar jouw doelgroep zich op dit moment mee bezig houd, en speel zover dit mogelijk is, in op deze interesses. Hiernaast is het goed om te bepalen welk social media platform je inzet om jouw doelgroep te bereiken.

Facebook en YouTube

Als je op zoek bent naar platformen waarop je het beste kunt adverteren naast Google, dan zijn Facebook en YouTube de aangewezen plekken voor jou. Beide platformen hebben uitstekende retargeting methodes en zijn volledig ingericht om video content te tonen: de nieuwste trend in advertising. 

Instagram en TikTok 

Als jouw doelgroep tieners en jongvolwassen betreffen, dan zijn platformen als Instagram en TikTok uitstekend om op te adverteren. Beide platformen zijn volledig ingericht op visuele content wat de meest effectieve manier van communiceren blijkt te zijn. 

Pinterest

Als jouw doelgroep voornamelijk vrouwen betreft dan is het bijna noodzakelijk om een Pinterest account te hebben. De views per maand kunnen enorm snel oplopen en de verkoopwaarde van producten per stuk zijn op Pinterest tot op heden het hoogst. 

LinkedIn

De gebruikers van LinkedIn zijn over het algemeen goed geïnformeerd en gespecialiseerd. Als jij een expert bent in jouw vakgebied dan is LinkedIn het juiste platform voor jouw bedrijf. Je maakt over het algemeen de beste start op een platform waar jouw doelgroep al actief is. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk bij het uitbouwen van jouw Social Media strategie. 

Stap 3: Gebruik foto’s én video’s

Mensen zijn visueel ingesteld en met video’s kun je binnen een relatief korte tijd veel informatie geven over jouw bedrijf of het product dat je verkoopt. Zorg ervoor dat je niet alleen foto’s maar ook video content op je social media kanalen plaatst. De verwachting is dat video content in 2021 nóg populairder wordt. De enorme groei die TikTok maakte in 2020 is hier een mooi voorbeeld van. Maak gebruik van alle mogelijkheden die diverse social media platformen je bieden, maar zorg ervoor dat de video’s niet te lang worden en de kijker vasthouden tot het einde van jouw video. Ben jij als ondernemer op zoek naar een bedrijf die een professionele en pakkende video voor jou kan maken? Ga snel naar www.eyedetail.nl en maak een afspraak! 

Stap 4: Meet de statistieken

Om je social media kanalen uit te kunnen bouwen is het belangrijk dat je je statistieken meet en je content naar aanleiding van de uitkomst verbeterd. 

Meet het bereik van jouw social media marketing campagne

Met het bereik kun je zien hoeveel mensen jouw post op hun feed hebben gezien. Als de cijfers stabiel blijven of lager worden dan is het een goed idee om kritisch naar de aantrekkelijkheid van je content te kijken. 

Meet het aantal klikken op jouw posts

De klikken tonen hoe vaak mensen door hebben geklikt naar jouw website of profiel. Door de klikken te bestuderen kun je een beeld vormen van welke content aanspoort om door te klikken. 

Werk aan het verhogen van engagement

Hiermee zie je hoeveel likes, shares en comments je post heeft gekregen. Lukt het niet om meer engagement te krijgen? Stel dan eens een gerichte vraag aan jouw volgers in de caption. 

Hashtag bereik en Social Media marketing

Bij elke post is het verstandig om in de tekst, hashtags te verwerken. Meet echter wel hoeveel bereik de hashtags daadwerkelijk met zich mee brengen en voorkom het plaatsen van 30 hashtags die niets met de foto te maken hebben. Als je hashtags gebruikt, gebruik dan alleen de hashtags die perfect aansluiten bij de content. Gebruik tools als All Hashtags om erachter te komen welke hashtags goed lopen.

Voorbeeld: slaapnugoed.nl

Wist je dat… de meeste mensen blauw als de kleur van vrede en rust zien? Welke kleur is jouw slaapkamer en waarom? #comment en #tag een #slaapkop die ook de hele dag in de #slaapkamer kan hangen

Stap 5: Gebruik alle mogelijkheden van social media marketing

Het algoritme van Instagram en Facebook zorgt ervoor dat mensen content naar hun interesses te zien krijgen. Door bovenstaande statistieken goed te monitoren kun je je Social Media marketing strategie beetje bij beetje bijstellen zodat deze uiteindelijk volledig is afgestemd op jouw publiek. 

Voor alle platformen geldt dat ze het enorm fijn vinden als jij als gebruiker alle mogelijkheden van het platform gebruikt. Tegenwoordig zijn Reels en IG-TV ontzettend populair, en bij goede video’s levert het je ook flink wat views op. Sluit het platform waarop je hebt gepost altijd meteen af na een post. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk door de platformen blijft scrollen, wat resulteert in notificaties als je het platform meteen afsluit. Ze willen je namelijk zo snel mogelijk weer online hebben. Maak hier gebruik van. 

Blijf je statistieken goed monitoren om de content die je maakt steeds verder te optimaliseren. Focus je op één duidelijke doelgroep en pas je communicatie stijl aan op verschillende platformen. Tot slot is het slim om verschillende hashtags te testen om te bepalen welke hashtag groep je moet bewaren om zoveel mogelijk engagement te creëren. Zo zorg je voor een ijzersterke Social Media marketing strategie die jou helpt bij het behalen van diverse bedrijfsdoelen.

Wil jij meer lezen over marketing in 2021? Bekijk hier alle marketing artikelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 − 2 =

- Advertentie -

populaire artikelen

nl_NLNederlands